Friday, January 26, 2018

Povitica


POVITICA






Sastojci
  
2.5 cups (300 gr) brašna
3 tbsp (40 gr) sećera
7 gr soli
1 tsp (10 gr) suhe germe
2 tbsp (30 gr) otopljenog putera
jaje
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
2/3 cups (150 ml) toplog mlijeka

Punjenje

6 tbsp (60 gr) putera
6 tbsp mlijeka
5 cups (280 gr) oraha
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
10 tbsp (100 gr) Šećera
3 tbsp kakaa u prahu

umućeno žumance

Priprema

1.    U posudu usuti brašno i šećer, dodati so na jednu stranu posude i instant germu na drugu stranu posude. Tijesto se moze mijesiti mikserom ali završiti rukama.

2.    Dodati razmijeksani puter, jaje, sjemenke vanilije ili vanilin šećer, toplo mlijeko i početi miksati na niskoj brzini. Kada se tijesto počne ujednačavati, miješati još 5-8 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne postane mekano, glatko i rastezljivo.

3.    Umiješano tijesto staviti u lagano nauljenu posudu, pokriti s prozirnom folijom i ostaviti da se dize dok se ne udupla, oko 1 sat.



4.    Namastiti tepsiju puterom, može se obložiti i masnim papirom.

5.    Za fil, u posudu staviti puter i mlijeko i polako mijesati dok se puter ne razmeksa. U procesor staviti  orahe, sjeme 1/2 vanilije i kakao u prahu te miksati dok se orasi ne usitne, zatim dodati žumanjak, mlijeko i puter te još malo zajedno promijesati.

6.    Sto prekriti čistim stolnjakom i posuti je brašnom. Na to istresti tijesto koje se uzdiglo i valjkom ga razvaljati u pravokutnik veličine 50x30 cm. Razvaljano tijesto premazati otopljenim maslacem.





7.    Ruke lagano uvaljati u brašnoi podvući ih pod razvaljano tijesto i dodatno ga razvlačiti prema krajevima dok se potpuno ne rastanji i postane prozirno na veličinu otprilike 1 m x 60 cm.

      8. Pazeći da se tijesto ne razdere, nanijeti fil na razvaljano tijesto, dok se ne pokrije tijesto u          potpunosti. Ako se fil previše stisne od predugog stajanja, može se dodati malo toplog 
          mlijeka da se fil otpusti.



Počevši od jednog kraja tijesta, stolnjakom rolati tijesto dok ne dobijemo dugi rolat. Lagano podići tijesto i staviti ga u trpsiju, pocevsi od jednog do drugog kraja tepsije, tako da tijesto 
prvo napravi slovo "O" a zatim i ostatak tijesta motati u slovo "O".
9.          




ili



      Tako pripremljenu tepsiju prekriti krpom i ostaviti da raste još 1 sat. Ugrijati pekaru na 356 F. Nadošlo tijesto premazati sa bjelancem i peći 15 min, a zatim smanjiti temparaturu na 300 F i peći jos 45 min (dok tijesto ne postane zlatno smeđe). Ako tijesto  počne prebrzo tamniti, pokriti ga tijesta alu folijom.

Nakon pečenja ostaviti Poviticu u tepsiji još 30 minuta; izvaditi poviticu i ostaviti je da se do kraja ohladi prije sijecenja.















   Prijatno!

Lisnata pogaca


Lisnata pogaca

Sastojci   
·         4.5 cups (500 gr) brašna
·         jaja + 1 bjelance
·         2 kašike ulja
·         1 kašičica šećera
·         1/2 kašičice sirćeta
·         1/2 kašičice soli
·         2/3 cups (250 ml) toplog mlijeka
·         6-8 tbsp (100 gr) putera sobne temperature
·         7 gr suhe germe

·                   Za premazati pogaču:
·         žumance
·         po želji dodati mak ili neke druge sjemenke
·         1 kašika mlijeka


Bottom of Form
Priprema

1.     Zagrijati mlijeko da vam bude toplo, ne vruće, pa u 100 ml mlijeka staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, sve to izmešati dobro pa ostaviti na toplom da se podigne.

2.     U posudu u kojoj ćete mijesiti, sipati brašno i so, izmešati rukom, pa na sredinu brašna napraviti udubljenje.
Dodati nadošlu grmu, ulje, jaja i bjelanac, sirće, ostatak mlijeka  i sve dobro umijesiti. Posuti radnu površinu sa brašnom pa istresti testo i mijesiti  sa dodatkom još brašna oko 50 do 100 g u zavisnosti od brašna. kada dobijete lijepo glatko i elastično testo, vratiti ga u posudu u kojoj ste mijesili, premazati ga sa malo ulja i ostaviti ga na toplom mestu da raste.







3.     Uduplano tijesto podeliti na 8 loptica, svaku lopticu razvaljati na radnoj površini, ako je potrebno pobrašnite je, pa svaku tu površinu premazati puterom, tako ćete uraditi sa tri loptice, četvrtu nemojte premazivati.Tako napravite i sa ostalih 4 loptica, znači da imate dvije hrpe po 4 loptice i gornja strana nije premazana puterom.

4.     Svaku hrpu od 4 loptice razvući u pravougaonik, premazati sa još malo putera pa je uviti u rolat, tako uraditi i sa druge 4 loptice.







5.     Rolatima odseći krajeve, koje ćete staviti u sredinu pa ostatak rolata sijeći u cik cak, ili trouglove, i tako ih i ređati u pleh veličine 28cm, koji ste prethodno podmazali hladnim puterom, ako počnete sa širom stranom trougla, slijedeći do njega ide sa užom stranom prema zidu pleha i tako do kraja naređati.










6.     Ovako naređane komade, pokriti pa ostaviti oko sat vremena da naraste na toplom mjestu. Naraslu pogaču premazati kuhinjskom četkicom sa žumancem koje ste razmutili sa mlijekom i posuti susamom ili šta vam je već po želji.







Peći u prethodno zagrijanoj pekari na 356 F desetak minuta, pa smanjiti na 320 F i peći još dvadeset do 30 minuta, u zavisnosti od pekare.