POVITICA
Sastojci
2.5 cups (300 gr) brašna
3 tbsp (40 gr) sećera
7 gr soli
1 tsp (10 gr) suhe germe
1 jaje
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
2/3 cups (150 ml) toplog mlijeka
Punjenje
5 cups (280 gr) oraha
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
1 umućeno žumance
Priprema
1.
U
posudu usuti brašno i šećer, dodati so na jednu stranu posude i instant germu
na drugu stranu posude. Tijesto se moze mijesiti mikserom ali završiti rukama.
2.
Dodati
razmijeksani puter, jaje, sjemenke vanilije ili vanilin šećer, toplo mlijeko i
početi miksati na niskoj brzini. Kada se tijesto počne ujednačavati, miješati
još 5-8 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne postane mekano, glatko i
rastezljivo.
3.
Umiješano
tijesto staviti u lagano nauljenu posudu, pokriti s prozirnom folijom i
ostaviti da se dize dok se ne udupla, oko 1 sat.
4.
Namastiti
tepsiju puterom, može se obložiti i masnim papirom.
5.
Za
fil, u posudu staviti puter i mlijeko i polako mijesati dok se puter ne razmeksa.
U procesor staviti orahe, sjeme 1/2 vanilije i kakao u prahu te miksati
dok se orasi ne usitne, zatim dodati žumanjak, mlijeko i puter te još malo
zajedno promijesati.
6.
Sto
prekriti čistim stolnjakom i posuti je brašnom. Na to istresti tijesto koje se
uzdiglo i valjkom ga razvaljati u pravokutnik veličine 50x30 cm. Razvaljano
tijesto premazati otopljenim maslacem.
7.
Ruke
lagano uvaljati u brašnoi podvući ih pod razvaljano tijesto i dodatno ga
razvlačiti prema krajevima dok se potpuno ne rastanji i postane prozirno na
veličinu otprilike 1 m x 60 cm.
8. Pazeći
da se tijesto ne razdere, nanijeti fil na razvaljano tijesto, dok se ne pokrije
tijesto u potpunosti. Ako se fil previše stisne od predugog stajanja, može se
dodati malo toplog
mlijeka da se fil otpusti.
mlijeka da se fil otpusti.
Počevši od jednog kraja tijesta, stolnjakom rolati
tijesto dok ne dobijemo dugi rolat. Lagano podići tijesto i staviti ga u trpsiju,
pocevsi od jednog do drugog kraja tepsije, tako da tijesto
prvo napravi slovo "O"
a zatim i ostatak tijesta motati u slovo "O".
9.
ili
Tako pripremljenu tepsiju prekriti krpom i ostaviti da raste još 1 sat. Ugrijati pekaru na 356 F.
Nadošlo tijesto premazati sa bjelancem i peći 15 min, a zatim smanjiti
temparaturu na 300 F i peći jos 45 min (dok tijesto ne postane zlatno smeđe).
Ako tijesto počne prebrzo tamniti, pokriti ga tijesta alu folijom.
Nakon pečenja ostaviti Poviticu u tepsiji još 30 minuta; izvaditi poviticu i ostaviti je da se do kraja ohladi prije sijecenja.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment