Friday, January 26, 2018

Povitica


POVITICA






Sastojci
  
2.5 cups (300 gr) brašna
3 tbsp (40 gr) sećera
7 gr soli
1 tsp (10 gr) suhe germe
2 tbsp (30 gr) otopljenog putera
jaje
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
2/3 cups (150 ml) toplog mlijeka

Punjenje

6 tbsp (60 gr) putera
6 tbsp mlijeka
5 cups (280 gr) oraha
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
10 tbsp (100 gr) Šećera
3 tbsp kakaa u prahu

umućeno žumance

Priprema

1.    U posudu usuti brašno i šećer, dodati so na jednu stranu posude i instant germu na drugu stranu posude. Tijesto se moze mijesiti mikserom ali završiti rukama.

2.    Dodati razmijeksani puter, jaje, sjemenke vanilije ili vanilin šećer, toplo mlijeko i početi miksati na niskoj brzini. Kada se tijesto počne ujednačavati, miješati još 5-8 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne postane mekano, glatko i rastezljivo.

3.    Umiješano tijesto staviti u lagano nauljenu posudu, pokriti s prozirnom folijom i ostaviti da se dize dok se ne udupla, oko 1 sat.



4.    Namastiti tepsiju puterom, može se obložiti i masnim papirom.

5.    Za fil, u posudu staviti puter i mlijeko i polako mijesati dok se puter ne razmeksa. U procesor staviti  orahe, sjeme 1/2 vanilije i kakao u prahu te miksati dok se orasi ne usitne, zatim dodati žumanjak, mlijeko i puter te još malo zajedno promijesati.

6.    Sto prekriti čistim stolnjakom i posuti je brašnom. Na to istresti tijesto koje se uzdiglo i valjkom ga razvaljati u pravokutnik veličine 50x30 cm. Razvaljano tijesto premazati otopljenim maslacem.





7.    Ruke lagano uvaljati u brašnoi podvući ih pod razvaljano tijesto i dodatno ga razvlačiti prema krajevima dok se potpuno ne rastanji i postane prozirno na veličinu otprilike 1 m x 60 cm.

      8. Pazeći da se tijesto ne razdere, nanijeti fil na razvaljano tijesto, dok se ne pokrije tijesto u          potpunosti. Ako se fil previše stisne od predugog stajanja, može se dodati malo toplog 
          mlijeka da se fil otpusti.



Počevši od jednog kraja tijesta, stolnjakom rolati tijesto dok ne dobijemo dugi rolat. Lagano podići tijesto i staviti ga u trpsiju, pocevsi od jednog do drugog kraja tepsije, tako da tijesto 
prvo napravi slovo "O" a zatim i ostatak tijesta motati u slovo "O".
9.          




ili



      Tako pripremljenu tepsiju prekriti krpom i ostaviti da raste još 1 sat. Ugrijati pekaru na 356 F. Nadošlo tijesto premazati sa bjelancem i peći 15 min, a zatim smanjiti temparaturu na 300 F i peći jos 45 min (dok tijesto ne postane zlatno smeđe). Ako tijesto  počne prebrzo tamniti, pokriti ga tijesta alu folijom.

Nakon pečenja ostaviti Poviticu u tepsiji još 30 minuta; izvaditi poviticu i ostaviti je da se do kraja ohladi prije sijecenja.















   Prijatno!

No comments:

Post a Comment