Friday, January 26, 2018

Lisnata pogaca


Lisnata pogaca

Sastojci   
·         4.5 cups (500 gr) brašna
·         jaja + 1 bjelance
·         2 kašike ulja
·         1 kašičica šećera
·         1/2 kašičice sirćeta
·         1/2 kašičice soli
·         2/3 cups (250 ml) toplog mlijeka
·         6-8 tbsp (100 gr) putera sobne temperature
·         7 gr suhe germe

·                   Za premazati pogaču:
·         žumance
·         po želji dodati mak ili neke druge sjemenke
·         1 kašika mlijeka


Bottom of Form
Priprema

1.     Zagrijati mlijeko da vam bude toplo, ne vruće, pa u 100 ml mlijeka staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, sve to izmešati dobro pa ostaviti na toplom da se podigne.

2.     U posudu u kojoj ćete mijesiti, sipati brašno i so, izmešati rukom, pa na sredinu brašna napraviti udubljenje.
Dodati nadošlu grmu, ulje, jaja i bjelanac, sirće, ostatak mlijeka  i sve dobro umijesiti. Posuti radnu površinu sa brašnom pa istresti testo i mijesiti  sa dodatkom još brašna oko 50 do 100 g u zavisnosti od brašna. kada dobijete lijepo glatko i elastično testo, vratiti ga u posudu u kojoj ste mijesili, premazati ga sa malo ulja i ostaviti ga na toplom mestu da raste.







3.     Uduplano tijesto podeliti na 8 loptica, svaku lopticu razvaljati na radnoj površini, ako je potrebno pobrašnite je, pa svaku tu površinu premazati puterom, tako ćete uraditi sa tri loptice, četvrtu nemojte premazivati.Tako napravite i sa ostalih 4 loptica, znači da imate dvije hrpe po 4 loptice i gornja strana nije premazana puterom.

4.     Svaku hrpu od 4 loptice razvući u pravougaonik, premazati sa još malo putera pa je uviti u rolat, tako uraditi i sa druge 4 loptice.







5.     Rolatima odseći krajeve, koje ćete staviti u sredinu pa ostatak rolata sijeći u cik cak, ili trouglove, i tako ih i ređati u pleh veličine 28cm, koji ste prethodno podmazali hladnim puterom, ako počnete sa širom stranom trougla, slijedeći do njega ide sa užom stranom prema zidu pleha i tako do kraja naređati.










6.     Ovako naređane komade, pokriti pa ostaviti oko sat vremena da naraste na toplom mjestu. Naraslu pogaču premazati kuhinjskom četkicom sa žumancem koje ste razmutili sa mlijekom i posuti susamom ili šta vam je već po želji.







Peći u prethodno zagrijanoj pekari na 356 F desetak minuta, pa smanjiti na 320 F i peći još dvadeset do 30 minuta, u zavisnosti od pekare.           





No comments:

Post a Comment