Sunday, February 25, 2018

Šnenokle


Šnenokle ili schneenockerln (snow dumplings) je slatki specijalitet Austrougarske kuhinje koji se redovno pravio u Bosni I Hercegovini. Francuzi ga zovu “floating islands”.

Sastojci:
·         4 cup mlijeka
·         6 jaja
·         6+2 tsp secera
·         1 tsp brasna
·         vanilija u prahu ili stapic ili 2-3 kapi vanile

Priprema:
Knedle ili Nokle:

Staviti mlijeko sa 1 tsp secera i vanilom da provrije, ne na najjacu temparaturu, pazite da mlijeko ne pokipi.
Od 6 bjelanaca ulupati cvrst sneg, dodati 1 tsp secera.

Kada mlijeko provrije, kasikom (tsps.) vaditi knedle/nokle od ulupanog snega, stavljati ih u mlijeko koje vrije da se skuhaju. Okrenuti knedle poslije 20-30 sec na drugu stranu I kuhati jos 20-30 sec. Kuhane knedle vaditi resetkastom kasikom iz mlijeka I staviti u dublju posudu.










Krem:

Umutiti 6 zumanaca sa 6 tsp secera i 1 1tsp brasna. Ovu smjesu polako sipati u mlijeko u kome su se kuhale knedle. Mlijeko treba da vrije, a postupak je isti kao kada se pravi puding. Mjesati stalno da ne zagori, skloniti sa vatre kada dobije gustinu malo manju nego sto je gustina pudinga.





Sada zuti krem posuti po knedlama, ali da se sve ne pokriju, knedle treba da plivaju na zutojj kremi.

Ili, razliti razliti zutu kremu u manje posude, prethodno ovlazene, iz kojih ce se snenokle posluzivati. Preko kreme sloziti knedle od snijega. 



Servira se hladno.


Prijatno!



No comments:

Post a Comment