Šnenokle ili schneenockerln (snow dumplings) je slatki specijalitet Austrougarske kuhinje koji
se redovno pravio u Bosni I Hercegovini. Francuzi ga zovu “floating islands”.
Sastojci:
·
4 cup mlijeka
·
6 jaja
·
6+2 tsp secera
·
1 tsp brasna
·
vanilija u prahu ili
stapic ili 2-3 kapi vanile
Priprema:
Knedle ili Nokle:
Staviti mlijeko sa 1 tsp secera i vanilom da
provrije, ne na najjacu temparaturu, pazite da mlijeko ne pokipi.
Od 6 bjelanaca ulupati cvrst sneg, dodati 1 tsp secera.
Od 6 bjelanaca ulupati cvrst sneg, dodati 1 tsp secera.
Kada mlijeko provrije, kasikom (tsps.) vaditi
knedle/nokle od ulupanog snega, stavljati ih u mlijeko koje vrije da se skuhaju.
Okrenuti knedle poslije 20-30 sec na drugu stranu I kuhati jos 20-30 sec.
Kuhane knedle vaditi resetkastom kasikom iz mlijeka I staviti u dublju posudu.
Krem:
Umutiti 6 zumanaca sa 6 tsp secera i 1 1tsp brasna. Ovu smjesu polako sipati u mlijeko u kome su se kuhale knedle. Mlijeko
treba da vrije, a postupak je isti kao kada se pravi puding. Mjesati stalno da
ne zagori, skloniti sa vatre kada dobije gustinu malo manju nego sto je gustina
pudinga.
Sada zuti krem posuti po knedlama, ali da se sve
ne pokriju, knedle treba da plivaju na zutojj kremi.
Ili, razliti razliti zutu kremu u manje posude, prethodno
ovlazene, iz kojih ce se snenokle posluzivati. Preko kreme sloziti knedle od snijega.
No comments:
Post a Comment