Tufahije
Tufahija
je bosanska tradicionana poslastica od jabuka. Tuff àh - na arapskom
jeziku znači jabuka, porijeklom iz Perzije, a u Bosnu su donesene u Otomanskom period.
.
Sastojci:
Jabuke - 1kg, zavisno
od velicine 5-6 jabuka.
Mljeveni orah – 2
cups.
Šećer – 3 - 4 cups.
Limun – 3 kriške
Vanilin šećer – 2
kesice
Cimet u prahu
Šlag pjena
Priprema:
U posebnu posudu usuti
šećer, 1 l hladne vode, dodati 3 kriške limuna, te kuhati na laganoj
temperaturi dok se šećer ne otopi.
U međuvremenu, oguliti
jabuke i izdubiti im sredinu.
Kad sirup prokuha,
dodati pripremljene jabuke i jedan vanilin šećer, te kuhati na laganoj
temperaturi oko 15 minuta, dok se ne pojavi pjena. Jabuke okrenuti na pola
kuhanja kako bi bile jednako kuhane sa svih strana.
Skuhane jabuke
izvaditi na stranu, a šećerni sirup procijediti i ostaviti da se hladi.
Za vrijeme dok se
jabuke i sirup hlade, u posudi pomješati mljevene orahe, cimet i vanile po
želji, te dodati malo, ranije pripremljenog šećernog sirupa, tek toliko kako bi
smjesa bila kompaktna. Pripremljenom smjesom od oraha puniti ohlađene jabuke.
Napunjene jabuke
poredati u posudice, preliti ih ohlađenim sirupom te ukrasiti po želji
šlag pjenom.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment