Wednesday, September 19, 2018

Klepe


Klepe


Sastojci za tijesto:

4 cups (500 gr) brašna
2 jaja
2 tbsp kašike ulja (kokosovo ulje)
mlaka voda
malo brašna za posipanje
so

Za fil:
1 lb (500 gr) mljevenog mesa
1 glavica crnog luka, sitno iscjeckana
so, biber
Za preljev:
250 gr kiselog vrhnja
malo jogurta
3 česme bijelog luka (saransaka)
slatka crvena paprika
50 grama maslaca
so
Priprema:
Od brašna, ulja, jaja i soli umijesiti tijesto sa dodatkom toliko vode da se dobije tvrđe tijesto. Izradite glatko tijesto na podlozi posutoj brašnom i ostavite 30 min da naraste.



Pomijesajte mljeveno meso i isjeckani luk, te dodajte malo soli i bibera po ukusu te malo vode.



Razvijte tijesto 3-5 mm debljine i režite ga po dužini i širini, da dobijete kvadrate 3×3 cm.

Na sredinu svakog kvadratića stavite malo smjese i preklapajte ih po dijagonali, kako biste dobili trokutiće. Lagano pritisnite po rubu, da se svi krajevi spoje.



U meduvremenu stavite malo posoljenu i pouljenu vodu da provrije. Stavljajte klepe i kuhajte ih dok ne isplivaju na povrsinu vode.






Vadite u vatrostalnu posudu. Prelijte mješavinom vrhnja i jogurta.
Za to vrijeme rastopite maslac na tihoj vatri, dodajte malo slatke crvene paprike pa ovom mješavinom prelijte klepe.





No comments:

Post a Comment