Klepe
4 cups (500 gr) brašna
2 jaja
2 tbsp kašike ulja (kokosovo ulje)
mlaka voda
malo brašna za posipanje
so
2 jaja
2 tbsp kašike ulja (kokosovo ulje)
mlaka voda
malo brašna za posipanje
so
Za fil:
1 lb (500 gr) mljevenog mesa
1 glavica crnog luka, sitno iscjeckana
so, biber
1 lb (500 gr) mljevenog mesa
1 glavica crnog luka, sitno iscjeckana
so, biber
Za preljev:
250 gr kiselog vrhnja
malo jogurta
3 česme bijelog luka (saransaka)
slatka crvena paprika
50 grama maslaca
so
250 gr kiselog vrhnja
malo jogurta
3 česme bijelog luka (saransaka)
slatka crvena paprika
50 grama maslaca
so
Priprema:
Od brašna, ulja, jaja i soli umijesiti tijesto sa dodatkom toliko vode da se dobije tvrđe tijesto. Izradite glatko tijesto na podlozi posutoj brašnom i ostavite 30 min da naraste.
Od brašna, ulja, jaja i soli umijesiti tijesto sa dodatkom toliko vode da se dobije tvrđe tijesto. Izradite glatko tijesto na podlozi posutoj brašnom i ostavite 30 min da naraste.
Pomijesajte mljeveno meso i isjeckani luk, te dodajte malo
soli i bibera po ukusu te malo vode.
Razvijte tijesto 3-5 mm debljine i režite ga po dužini i
širini, da dobijete kvadrate 3×3 cm.
Na sredinu svakog kvadratića stavite malo smjese i
preklapajte ih po dijagonali, kako biste dobili trokutiće. Lagano pritisnite po
rubu, da se svi krajevi spoje.
U meduvremenu stavite malo posoljenu i pouljenu vodu da
provrije. Stavljajte klepe i kuhajte ih dok ne isplivaju na povrsinu vode.
Vadite u vatrostalnu posudu. Prelijte mješavinom vrhnja i
jogurta.
Za to vrijeme rastopite maslac na tihoj vatri, dodajte malo
slatke crvene paprike pa ovom mješavinom prelijte klepe.
No comments:
Post a Comment