Tradicionalna Bosansko-Hercegovacka jela
Potrebni sastojci:
500 g mljevene junetine,
400 g krompira,
3 manje glavice luka,
2 česne bijelog luka,
1 jaje,
2 kašike brašna,
so, biber, mješavina začina,
ulje za prženje.
Sastojci za bešamel sos:
puter,
2-3 kašike brašna,
500 ml mlijeka,
200 ml pavlaku,
sir (parmezan, žuti sir),
so, biber.
Postupak pripreme:
1. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati, a krompir naerendati. Sve dodati mljevenom mesu.
2. Umutiti jaje i dodati u smjesu. Dodati i dvije kašike brašna, so, biber i mješavinu začina. Izmiješati da se masa ujednači.
3. Oblikovati đulbastije (kao pljeskavice), pa ih pržiti u zagrijanom ulju. Ne treba da se potpuno isprže, nego samo da poprime finu boju sa obje strane.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u tepsiju.
4. Bešamel sos – ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti dvije do tri pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice.
Sipati mlijeko i miješajući sve vrijeme. Dodati i pavlaku, so i biber, po želji. U gotov bešamel dodati i malo sira.
Sipati mlijeko i miješajući sve vrijeme. Dodati i pavlaku, so i biber, po želji. U gotov bešamel dodati i malo sira.
5. Preliti đulbastije bešamelom, pokriti alumunijskom folijom i peći 30 minuta na 425 F. Zatim skinuti foliju i peći još 15-ak minuta na istoj temperaturi.
No comments:
Post a Comment