Sunday, March 4, 2018

Đulbastije u bešamel sosu


Tradicionalna Bosansko-Hercegovacka jela

Potrebni sastojci: 
500 g mljevene junetine, 
400 g krompira, 
3 manje glavice luka, 
2 česne bijelog luka, 
1 jaje,
 2 kašike brašna, 
so, biber, mješavina začina, 
ulje za prženje.

Sastojci za bešamel sos: 
puter, 
2-3 kašike brašna, 
500 ml mlijeka, 
200 ml pavlaku, 
sir (parmezan, žuti sir), 
so, biber.

Postupak pripreme:
1. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati, a krompir naerendati. Sve dodati mljevenom mesu.
2. Umutiti  jaje i dodati u smjesu. Dodati i dvije kašike brašna, so, biber i mješavinu začina. Izmiješati da se masa ujednači.
3. Oblikovati đulbastije (kao pljeskavice), pa ih pržiti u zagrijanom ulju. Ne treba da se potpuno isprže, nego samo da poprime finu boju sa obje strane.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u tepsiju.
4. Bešamel sos – ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti dvije do tri pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice.
Sipati mlijeko i miješajući sve vrijeme. Dodati i pavlaku, so i biber, po želji. U gotov bešamel dodati i malo sira.
5. Preliti đulbastije bešamelom, pokriti alumunijskom folijom i peći 30 minuta na 425 F.  Zatim skinuti foliju i peći još 15-ak minuta na istoj temperaturi.

slike cu staviti kada ovo napravim, ovako bi trebale da izgledaju


No comments:

Post a Comment