Sunday, March 4, 2018

Juvalaci sa pirincem


Sastojci
·         2 cups (270 gr) pirinca
·         4 cups vode
·         so, malo svjeze mljevenog bibera
·         ½ dl 1 dl ulja

Za Juvalake:
·         2.5 cups (350 gr) mljevenog mesa
·         1 cup (50 gr) sredine bijelog hljeba
·         malo mlijeka
·         1 jaje, so ,malo brasna
·         puter + malo ulja za przenje
·         Za preljev:
·         3 cups (750 ml) jogurta 
·         2 reznja bijelog luka (saransaka)
·         mrvicu soli

Priprema

Napraviti  Pirinac pilav. Staviti pirinac u tepsiju, zaciniti, posoliti, pobiberiti, staviti sitno sjeckani persun, (moze i suhi).
Dodati  vodu (2 cups  vode za 1 cup pirinca). Po vrhu posuti malo ulja.
Peci pod folijom oko pola sata na 320-356 F dok pirinac ne popije svu tekucinu i ne bude suh. Ako nije kuhan, dodati jos malo vode i dopeci.

U mljeveno meso dodati  jaje i prethodno namocenu sredinu hljeba u mlijeku, i so.
Dobro izmijesati pa praviti juvalake (okruglice) velicine oraha.
Uvaljati kuglice u brasno poprziti na puteru (dodati samo malo ulja) da dobiju zlatnu boju.

Pecenu rizu blago rastresti viljuskom pa prebaciti u posudu u kojoj ce se servirati.
Juvalake poredati po rizi.

Dok se sve malo prohladi pripremiti preljev:

Promijesati jogurt sa isjeckanim bijelim lukom i malo soli. Preliti preko toplog pirinca i juvalaka

slike cu staviti kad napravim a ovako izgleda






No comments:

Post a Comment