Sastojci
·
2
cups (270 gr) pirinca
·
4
cups vode
·
so,
malo svjeze mljevenog bibera
·
½
dl 1 dl ulja
Za Juvalake:
·
2.5
cups (350 gr) mljevenog mesa
·
1
cup (50 gr) sredine bijelog hljeba
·
1
jaje, so ,malo brasna
·
puter
+ malo ulja za przenje
·
Za preljev:
·
3
cups (750 ml) jogurta
·
2
reznja bijelog luka (saransaka)
·
mrvicu
soli
Priprema
Napraviti Pirinac pilav. Staviti pirinac u
tepsiju, zaciniti, posoliti, pobiberiti, staviti sitno sjeckani persun, (moze i
suhi).
Dodati vodu (2 cups vode za 1 cup pirinca).
Po vrhu posuti malo ulja.
Peci pod folijom oko pola sata
na 320-356 F dok pirinac ne popije svu tekucinu i ne bude suh. Ako nije
kuhan, dodati jos malo vode i dopeci.
U mljeveno meso dodati jaje i prethodno namocenu
sredinu hljeba u mlijeku, i so.
Dobro izmijesati pa praviti juvalake (okruglice)
velicine oraha.
Uvaljati kuglice u brasno poprziti na puteru (dodati
samo malo ulja) da dobiju zlatnu boju.
Pecenu rizu blago rastresti viljuskom pa prebaciti u
posudu u kojoj ce se servirati.
Juvalake poredati po rizi.
Dok se sve malo prohladi pripremiti preljev:
Promijesati jogurt sa isjeckanim bijelim lukom i malo
soli. Preliti preko toplog pirinca i juvalaka
No comments:
Post a Comment