250 gr putera (2.5 stick of butter)
2 jaja
2 supene kasike secera
1 cup bijelog vina
3 cups brasna, dodati vise ako treba da smjesa bude gusta da se moze oblikovati
1/2 cajne kasike praska za pecivo (baking powder) pomijesanog sa brasnom
3 cups secera (ja sam koristila smedji secer, moze se koristiti obicni bijeli secer)
2 cups vode
Malo limunovog soka
1. Pjenasto umutiti puter i dodati prethodno umucena jaja sa 2 supene kasike secera
2. Usimati smjesu i praviti komade 1" sa 2". Hurmasice praviti na rendi ili izbockati gornju povrsinu viljuskom.. Poslagati u tepsiju, tepsija se ne mora podmazati jer je tijesto masno.
3. Zagrijati pekaru na 350 F i staviti hurmasice da se peku (40 min ili dok ne budu pecene i svijetlo smedje).
4. Umedjuvremenu napraviti zaljev (sirup) od secera. Staviti 3 cups secera i 2 cups vode u serpu i staviti da provrije, smanjiti temperaturu i ostaviti da vrije dok se ne napravi sirup. Dodati malo limunovog soka u zaljev.
5. Zaliti vruce hurmasice vrucim zaljevom.
6. Ostaviti hurmasice da upiju zaljev, mogu se ostaviti u mlakoj iskljucenoj pekari. Treba nekoliko sati, mozda i dan da potpuno upiju sirup.
No comments:
Post a Comment