Sunday, February 3, 2013

Zeljanica (Spinach Pie)


Sastojci:

16 oz spinac, ocistiti i isjeci
5-6 jaja 
8-10 oz pavlaka (sour cream)
8-10 oz sira (feta cheese) 
1 tbs soli (1 tbs) 
1 paket lisnatog tijesta (fillo dough)
malo ulja da se podmaze tepsija


1. Ocistiti i isjeci spinac u veliku posudu.


2. Dodati jaja, sir, pavlaku na spinac i dobro promijesati.



3. Pomastiti tepsiju i slagati listove jufke; staviti jedan sloj jufke po rubovima tepsije a po dnu 6-10 slojeva jufke. Iskrenuti pola smjese na jufku.



4. Staviti 2-4 sloja jufke po spinacu i iskrenuti drugu polovinu u tepsiju.


5. Staviti 1-2 sloja jufke na spinac, prevrnuti krajeve jufke sa strana prema sredini i staviti jos nekoliko slojeva jufke (4-6).

 
6.  Isjeći pitu na porcije/komade prije pečenja.

 
7. Zagrijati pekaru na 375F i staviti pitu da se pece, 40-45 min (zavisno od pekare) min ili dok se spinac ne ispece.



 8. Ostaviti da se malo ohladi prije serviranja.

Prijatno!





No comments:

Post a Comment