Monday, February 18, 2013

Musaka


Sastojci:

8- 9 krompira oguliti i isjeci na tanke kolutove
1 - 2 glavice crnog luka, sitno isjeci
1.5 - 2 lbs mljevenog mesa, ja sam koristila bison
4 jaja
2.5 - 3 cups mlijeka
1 tsp vegete ili soli po ukusu
malo bibera
3 - 4 tbsp maslinovog ulja
1 - 2 crvenog luka, sitno isjeckati
3 - 4 cesne bijelog luka, sitno isjeckati


1. Oguliti krompir, isjeci na tanke kolutove i jednu polovinu krompira poslagati u pomascenu tepsiju.


2. U dublju tavu staviti maslinovog ulja i proprziti isjeckani crveni i bijeli luk; dodati mljeveno meso, zaciniti ga (vegeta ili so i biber) i proprziti meso.



3. Preko prvog reda krompira preliti preprzeno mljeveno meso. 


 4. Preko mesa poslagati drugu polovinu isjeckanog krompira.


5. Umutiti jaja, dodati mlijeko i preliti preko krompira i mesa (otprilike do polovine visine krompira i mesa).


6. Zagrijati pekaru na 400 F; musaku mozete prekriti aluminijskom folijom i peci oko 45 - 50 min. Skinuti foliju i peci jos 10 -15 min da krompir na vrhu porumeni i postane hrskav (ja nisam koristila foliju).


7. Musaku mozete servirati sa jogurtom, pavlakom ili zelenom salatom.



Prijatno!


No comments:

Post a Comment