Sunday, January 6, 2013

Pecena cvijetaca (Baked cauliflower)





  • 1 glavica cvijetace
  • 1 luk
  • 2 jajeta
  • 2 supene kasike brasna
  • 2 kasike pavlake (sour cream)
  • 2 kasike cottage sir (cottage cheese)
  • 1/2 cup mlijeka
  • so
  • 2 kasike prezle (bread crumbs)

1. Ocistite cvijetacu, odstranite listove, razdjelite je na cvjetove, operite i stavite u kipucu vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte cvijetacu 3-4  minute. 
2. Izvadite cvijetacu iz vode i poslazite je u pomascenu tepsiju


3. Sacuvajte malo vode u kojoj se kuhala cvijtaca.
3.  Dok se cvjetaca kuha, pripremite umak. Isjeckani luk preprizti na maslacu; dodati brasno i preprziti ga.





3. Dodati mlijeko i umijesati ga da ne bude grudvica; dodati zumanca i bjelanca prethodno umucena






 4. Dodati parmezan, pavlaku i cottage sir, dodavati vode od skuhane cvijetace da umak ne bude previse gust



 5. Cjetacu u tepsiji, gusto naslagani cvijetovi od cvijetace, zalijte umakom i pospite preprzenim mrvicama hljeba (mrvice se ne moraju preprziti).



6.  Zagrijte pekaru na 350 F, peci cvijetacu 30-40 minuta.




Cvijetacu mozete posluziti kao glavno jelo ili kao prilog nekom mesu.



Cvijetaca posluzena sa pecenom mahi

Prijatno!

No comments:

Post a Comment