- 1 glavica cvijetace
- 1 luk
- 2 jajeta
- 2 supene kasike brasna
- 2 kasike pavlake (sour cream)
- 2 kasike cottage sir (cottage cheese)
- 1/2 cup mlijeka
- so
- 2 kasike prezle (bread crumbs)
1. Ocistite cvijetacu, odstranite listove, razdjelite je na cvjetove, operite i stavite u kipucu vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte cvijetacu 3-4 minute.
2. Izvadite cvijetacu iz vode i poslazite je u pomascenu tepsiju
3. Sacuvajte malo vode u kojoj se kuhala cvijtaca.
3. Dok se cvjetaca kuha, pripremite umak. Isjeckani luk preprizti na maslacu; dodati brasno i preprziti ga.
3. Dodati mlijeko i umijesati ga da ne bude grudvica; dodati zumanca i bjelanca prethodno umucena
4. Dodati parmezan, pavlaku i cottage sir, dodavati vode od skuhane cvijetace da umak ne bude previse gust
5. Cjetacu u tepsiji, gusto naslagani cvijetovi od cvijetace, zalijte umakom i pospite preprzenim mrvicama hljeba (mrvice se ne moraju preprziti).
6. Zagrijte pekaru na 350 F, peci cvijetacu 30-40 minuta.
Cvijetacu mozete posluziti kao glavno jelo
ili kao prilog nekom mesu.
Cvijetaca posluzena sa pecenom mahi
Cvijetaca posluzena sa pecenom mahi
Prijatno!
No comments:
Post a Comment