Saturday, March 15, 2014

Baklava


Baklava


Sastojci

1.2 lbs jufke, kora za baklavu (Fillo sheets)
2 lbs oraha (8 cups oraha)
125 gr putera (2 sticks putera)
1/3 cup secera
Tirit
Ulje po potrebi (moze se koristiti I samo puter umjesto ulja).


Orahe podijeliti na dva dijela, jednu polu samljeti a drugu polu oraha sitno isjeckati.

Puter malo umlaciti da bude tecan (paziti da se ne pregrije da ne bi imao gorak ukus I ostavljao crne mrlje).

Baklava se moze peci u tepsiji (okrugli oblik) ili plehu (cetvrtasti oblik). 
Ja sam jednom koristila pleh 9" x 13", a drugi put 10 x 12. Za 10 x 12 treba 9 cups oraha. 

Jufke ce se trebati sjeci na oblik tepsije/pleha u kojoj ce se peci baklava.


Sastojci za Tirit
2 zumanca
2 tbsp putera
Brasna po potrebi

Priprema tirita
Tiris su mrvice koje se naprave da se pomijesaju sa orasima za baklava ili ruzice.
Umutiti zumanca sa 2 tbsp putera;  dodavati brasno dok se smjesa ne pocne rasipati u sitne mrvice. Tirit se moze umutiti u mikseru I napraviti mrvice. Drugi nacin je da se umuceno tijesto narenda u mrvice.
Tirit se moze osusiti na zraku ako se napravi dan ranije.
Ako se pece, ukljuciti pekaru na 350 F i peci  ili da se malo ispece u pekari dok ne dobije lijepu smedju boju 6 - 10 min.





Pomijesati orahe, tirit, I secer.


Tepsiju/pleh koji ce se koristiti premazati puterom (uljem) I staviti 5 – 6 kora jufke. Svaku koru premazati sa vrlo malo putera (svaka kora treba da se sjece na velicinu tepsije/pleha).
Obloziti I strane tepsije sa korama jufke.



Na 5 (ili 6) koru staviti dio smjese od oraha, secera I tirita. Na smjesu staviti slijedecu koru, premazati je puterom, staviti jos jednu koru, premazati je puterom I po toj kori ponovo staviti dio smjese oraha, secera I tirita. Ponavljati ovaj postupak dok se ne potrosi smjesa oraha/secera/tirita (bice otprilike 4 - 5 slojeva smjese).


Prije stavljanja zadnjeg sloja saviti krajeve jufke sto su bile na strani i staviti na zadnju smjesu ponovo 5 – 6 kora jufke (svaku premazati sa malo putera.


Baklavu isjeci prije pecenja (trebace vam vrlo ostar noz). Baklava se obicno sjece na rombove. U 10 x 12 tepsiji ima 26 cijelih komada baklave.



Ostatak istopljenog putera posuti preko isjecene baklave, nastojeci da puter dodje na dijelove gdje je baklava sjecena.

Staviti 2 - 3 kore preko isjecene baklave; ove kore se ne trebaju sijeci; one ce zastititi baklavu da ne izgori.


Zagrijati pekaru na 350 F I peci oko50 minuta (vrijeme moze biti malo vise/manje zavisno od debljine baklave I specificne pekare. Baklava je pecena kada ima lijepu zlatnu/braon boju; jos jedan nacin da se provjeri je li baklava pecena je da se malo protrese tepsija; ako se isjeceni komadi pomjeraju u tepsiji – baklava je pecena.

Izvaditi baklavu iz pekare I ostaviti da se ohladi. Ohladjena baklava se moze zaliti isti dan ali moze I da stoji 2 – 3 dana prije zalivanja.






U medjuvremenu pripremiti agdu – sirup/zaljev.

Sastojci za agdu/sirup

3.5 cups secera
3.5 cups vode

U Bosni se nekada dodavao u agdu sok od limuna, kesica vanillin secera ili kriske od limuna.

Pomijesati secer I vodu is staviti da prokuha, 20 – 25 minuta na jasoj vatri, I da se uspinuje (ne treba da bude ni prerijedak ni pregust), otprilike gustina rjedjeg meda.


Sa ohladjene baklava skinuti ne isjecene kore (moze da bude I samo malo mlaka) i zaliti vrucom agdom. Ne smije se zalijevati vruca baklava sa vrucom agdom.

Ako se zalivene kore na baklavi pocnu dizati kada se pospe agda, moze se usuti malo vode u cistu tepsiju I staviti na  baklavu 5 – 10 minuta.

Baklava treba da upije agdu I da se dobro ohladi prije serviranja, sto duze stoji bolje je.





Prijatno!

No comments:

Post a Comment