Baklava
Sastojci
1.2 lbs jufke,
kora za baklavu (Fillo sheets)
2 lbs
oraha (8 cups oraha)
125 gr
putera (2 sticks putera)
1/3 cup
secera
Tirit
Ulje po
potrebi (moze se koristiti I samo puter umjesto ulja).
Orahe
podijeliti na dva dijela, jednu polu samljeti a drugu polu oraha sitno
isjeckati.
Puter
malo umlaciti da bude tecan (paziti da se ne pregrije da ne bi imao gorak ukus I
ostavljao crne mrlje).
Baklava se moze peci u tepsiji (okrugli oblik) ili plehu (cetvrtasti oblik).
Ja sam jednom koristila pleh 9" x 13", a drugi put 10 x 12. Za 10 x 12 treba 9 cups oraha.
Ja sam jednom koristila pleh 9" x 13", a drugi put 10 x 12. Za 10 x 12 treba 9 cups oraha.
Jufke ce
se trebati sjeci na oblik tepsije/pleha u kojoj ce se peci baklava.
Sastojci za Tirit
2 zumanca
2 tbsp putera
Brasna po potrebi
Priprema tirita
Tiris su mrvice koje se naprave da se pomijesaju sa orasima za baklava ili ruzice.
Umutiti zumanca sa 2 tbsp putera; dodavati brasno dok se smjesa ne pocne rasipati u sitne mrvice. Tirit se moze umutiti u mikseru I napraviti mrvice. Drugi nacin je da se umuceno tijesto narenda u mrvice.
Tirit se moze osusiti na zraku ako se napravi dan ranije.
Ako se pece, ukljuciti pekaru na 350 F i peci ili da se malo ispece u pekari dok ne dobije lijepu smedju boju 6 - 10 min.
Ako se pece, ukljuciti pekaru na 350 F i peci ili da se malo ispece u pekari dok ne dobije lijepu smedju boju 6 - 10 min.
Pomijesati
orahe, tirit, I secer.
Tepsiju/pleh
koji ce se koristiti premazati puterom (uljem) I staviti 5 – 6 kora jufke.
Svaku koru premazati sa vrlo malo putera (svaka kora treba da se sjece na
velicinu tepsije/pleha).
Obloziti I
strane tepsije sa korama jufke.
Na 5 (ili
6) koru staviti dio smjese od oraha, secera I tirita. Na smjesu staviti slijedecu
koru, premazati je puterom, staviti jos jednu koru, premazati je puterom I po
toj kori ponovo staviti dio smjese oraha, secera I tirita. Ponavljati ovaj
postupak dok se ne potrosi smjesa oraha/secera/tirita (bice otprilike 4 - 5 slojeva smjese).
Prije stavljanja zadnjeg sloja saviti krajeve jufke sto su bile na strani i staviti na zadnju
smjesu ponovo 5 – 6 kora jufke (svaku premazati sa malo putera.
Baklavu isjeci prije pecenja (trebace vam vrlo ostar
noz). Baklava se obicno sjece na rombove. U 10 x 12 tepsiji ima 26 cijelih komada baklave.
Ostatak
istopljenog putera posuti preko isjecene baklave, nastojeci da puter dodje na dijelove gdje je baklava sjecena.
Staviti 2 - 3 kore preko
isjecene baklave; ove kore se ne trebaju sijeci; one ce zastititi
baklavu da ne izgori.
Zagrijati
pekaru na 350 F I peci oko50 minuta (vrijeme moze biti malo vise/manje zavisno od debljine baklave I specificne
pekare. Baklava je pecena kada ima lijepu zlatnu/braon boju; jos jedan nacin da
se provjeri je li baklava pecena je da se malo protrese tepsija; ako se
isjeceni komadi pomjeraju u tepsiji – baklava je pecena.
Izvaditi baklavu iz pekare I ostaviti da se ohladi. Ohladjena baklava se moze zaliti isti dan
ali moze I da stoji 2 – 3 dana prije zalivanja.
U
medjuvremenu pripremiti agdu – sirup/zaljev.
Sastojci
za agdu/sirup
3.5 cups
secera
3.5 cups
vode
U Bosni se
nekada dodavao u agdu sok od limuna, kesica vanillin secera ili kriske od
limuna.
Pomijesati
secer I vodu is staviti da prokuha, 20 – 25 minuta na jasoj vatri, I da se
uspinuje (ne treba da bude ni prerijedak ni pregust), otprilike gustina rjedjeg meda.
Sa ohladjene
baklava skinuti ne isjecene kore (moze da bude I samo malo mlaka) i zaliti
vrucom agdom. Ne smije se zalijevati vruca baklava sa vrucom agdom.
Ako se zalivene
kore na baklavi pocnu dizati kada se pospe agda, moze se usuti malo vode u
cistu tepsiju I staviti na baklavu 5 – 10 minuta.
Baklava
treba da upije agdu I da se dobro ohladi prije serviranja, sto duze stoji bolje
je.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment