Monday, March 10, 2014

Torta – Vasina torta


Torta – Vasina torta

Sastojci za koru (tijesto)
6 jaja
6 tbsp secera
6 tbsp samljevenih oraha
2 tbsp brasna
 Sok od narance

Razdvojiti jaja I umutiti bjelance pa postepeno dodavati secer, sve dobro umutiti.  Dodati zumanca nastaviti mutiti mjesu I dodavati brasno I orahe. Izliti smesu u pomascenu I pobrasnjenu tepsiju za torte. Peci samo jednu koru. Peci na 400 F 20 minuta, provjetiti da je tijesto peceno.
Kada se ohladi posuti sokom od narance.

Sastojci za fil
4 zumanca
200 gr putera
10.2 oz mjevenih oraha
3.4 tbsp mlijeka
Secera po ukusu (4 tbsp)
60 gr otopljene cokolade za kuhanje
Sok od 1 narance I narendane kore od narance


Umutiti zumanca I kuhati ih kratko na pari (samo oko 5 minuta) I ostaviti ih da se ohlade.

Zagrijati mlijeko I presuti preko oraha da se malo popare.

Umutiti puter, dodati secer I otopljenu cokoladu. Dodati umucena, ohladjena, zumanca I sok od narance. Dodati orahe I umutiti da fil postane vazdusast.
Da bi torta izgledala bolje, staviti koru na tacnu na kojoj ce se torta servirati. Zatim mozete staviti pomicni krug od tepsije za tortu na koru I onda namazati fil preko kore. Ovo se moze staviti u frizider dok se ne umuti zadnji fil/slag od bjelanaca.

Sastojci za slag
4 bjelanca
1 cup secera (ili malo manje)
1 cup vode

Staviti da se spinuje secer; staviti secer u serpu I presuti vodom, staviti na laganu vatru da se spinuje dok ne bude tecan kao med, trebace 20 – 30 min. Ovo treba da bude toplo I tecno kada se ubacivalo u bjelanca.
Poceti mutiti bjelanca poslije 20 min od pocetka spinovana secera; mutiti bjelanca u posudi u kojoj ce se moci zavrsi mucenje/kuhanje bjelanaca na pari.
Trebace vam veca serpa sa vrelom vodom da bi skuhali bjelanca na pari (moze se poceti 20 minuta poslije pocetka spinovana secera).

Kada su bjelanca umucena, staviti posudu sa bjelancima u serpu sa prokuhanom vodom ali da ne dodiruje vodu. Voda treba jos da vrije, serpa jos uvijek na vrucem kolu da kuha. Nastaviti mutiti bjelanca. Uz stalno mucenje poceti dodavati spinovani secer, jos 4 – 5 min.

Skinuti obruc sa torte, popraviti fil malo nozem. Pazljivo nanijeti fil od bjelanaca na tortu.
Stavite tortu u frizider da se dobro ohladi.

Preko ohladjene torte moze se staviti cokoladna glazura, ili samljeveni orasi, ili naribana cokolada.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment