Ruzice – Baklava od lisnatog tijesta
Ruzice se prave tako sto se srola tijesto I isjece u kriske
(izgledaju kao rolat kada se isjeku).
Sastojci
1 - 2 paketa deblje jufke (Fillo sheets 1.1 lbs)
250 gr putera
Fil
1.1
lb mljevenih oraha
Pripremljeni osuseni tirit
1 cup secera
Sirup (agda)
4 cups secera
4.5 cups vode
Sastojci za Tirit
2 zumanca
2 tbsp putera
Brasna po potrebi
Priprema tirita
Tiris su mrvice koje se naprave da se pomijesaju sa orasima
za baklava ili ruzice.
Umutiti zumanca I 2 tbsp putera I dodavati brasno dok se
smjesa ne pocne rasipati u sitne mrvice. Tirit se moze umutiti u mikseru I napraviti
mrvice. Drugi nacin je da se umuceno tijesto narenda u mrvice.
Tirit se moze osusiti na zraku ako se napravi dan ranije ili
da se malo ispece u pekari dok ne dobije lijepu smedju boju.
Pripremiti sirup
Promijesati secer I vocu I staviti na laganu vatru da se
kuha sirup.
Priprema ruzica
Na cistu kuhinjsku hrpu/stolnjak stavljati jufku jedan po
jedan sloj. Svaku jufku posuti otopljenim puterom I pripremljenim filom. U
jedan rolat za ruzice staviti 3 – 4 jufke (sloja) zavisno koju velicinu ruzica
zelite.
(Staviti jedan list jufke, premazati puterom I filom, staviti
drugi list jufke pa premazati puterom I filom, staviti treci list jufke I premazati
puterom I posuti filom).
Zamotati jufku u rolat I isjeci na zeljenu debljinu (1.5” –
2”). Slagati u podmazanu tepsiju.
Na kraju premazati (posuti) isjecene ruzice puterom I peci
na 350 F dok se jufke ne ispeku I ruzice dobiju lijepu zlatnu/smedju boju.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment