Thursday, March 13, 2014

Ruzice – Baklava od lisnatog tijesta


Ruzice – Baklava od lisnatog tijesta

Ruzice se prave tako sto se srola tijesto I isjece u kriske (izgledaju kao rolat kada se isjeku).

Sastojci
1 - 2 paketa deblje jufke (Fillo sheets 1.1 lbs)
250 gr putera

Fil
1.1   lb mljevenih oraha
Pripremljeni osuseni tirit
1 cup secera

Sirup (agda)
4 cups secera
4.5 cups vode

Sastojci za Tirit
2 zumanca
2 tbsp putera
Brasna po potrebi

Priprema tirita
Tiris su mrvice koje se naprave da se pomijesaju sa orasima za baklava ili ruzice.
Umutiti zumanca I 2 tbsp putera I dodavati brasno dok se smjesa ne pocne rasipati u sitne mrvice. Tirit se moze umutiti u mikseru I napraviti mrvice. Drugi nacin je da se umuceno tijesto narenda u mrvice.
Tirit se moze osusiti na zraku ako se napravi dan ranije ili da se malo ispece u pekari dok ne dobije lijepu smedju boju.

Pripremiti sirup
Promijesati secer I vocu I staviti na laganu vatru da se kuha sirup.

Priprema ruzica
Na cistu kuhinjsku hrpu/stolnjak stavljati jufku jedan po jedan sloj. Svaku jufku posuti otopljenim puterom I pripremljenim filom. U jedan rolat za ruzice staviti 3 – 4 jufke (sloja) zavisno koju velicinu ruzica zelite.
(Staviti jedan list jufke, premazati puterom I filom, staviti drugi list jufke pa premazati puterom I filom, staviti treci list jufke I premazati puterom I posuti filom).
Zamotati jufku u rolat I isjeci na zeljenu debljinu (1.5” – 2”). Slagati u podmazanu tepsiju.





Na kraju premazati (posuti) isjecene ruzice puterom I peci na 350 F dok se jufke ne ispeku I ruzice dobiju lijepu zlatnu/smedju boju.
Ostaviti ruzice da se malo ohlade I pazljivo ih preliti vrucim sirupom (agdom).




Prijatno!

No comments:

Post a Comment