Rolat - Orahnjaca
Sastojci za tijesto
3.2 cups brasna
1 kesica suhe germe
Malo soli
2 jaja
3.3 tbsp secera
8.6 tbsp mlijeka
80 gr rastopljenog putera (ili margarina)
Korica od pola limuna narendana
Rastopiti kvasac I jednu kasiku secera u malo mlakog mlijeka
I ostaviti na toplom mjestu 15 minuta da naraste. Onda staviti brasno u casu, dodavati
sve sastojke I dobro mijesati dok se ne pojave mjehurici u tijestu. Pokriti
tijesto I ostaviti da stoji na toplom mjestu 50 minuta.
Sastojci za fil
4 zumanca
6.6 tbso secera
8.6 tbsp mlijeka
1 cup mljevenih oraha
Naribane cokolade
Malo cimeta I limunove kore
Malo ruma
Malo vanile
Mijesati zumanca sa secerom, dodati mlijeko, cimet, limunovu
koru, rum, cokoladu I orahe.
Kada je tijesto dovoljno naraslo prebaciti ga na dasku I dobro
izvaljati na ½ cm debljine (duzina tijesta moze biti duzina tepsije u kojoj ce
se peci a sirina 6” – 8”. Namazati nadjev na tijesto, zaviti, poloziti na
podmazanu tepsiju I ostaviti jos 10 minuta da stoji (da se tijesto jos dize).
Namazati rolat umucenim jajetom (ili samo zumancetom); peci
na visoj temperature 390 F - 430 F otprilike 40 – 50 minuta.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment