Friday, March 7, 2014

Rolat - Orahnjaca


Rolat - Orahnjaca

Sastojci za tijesto

3.2 cups brasna
1 kesica suhe germe
Malo soli
2 jaja                   
3.3 tbsp secera
8.6 tbsp mlijeka
80 gr rastopljenog putera (ili margarina)
Korica od pola limuna narendana

Rastopiti kvasac I jednu kasiku secera u malo mlakog mlijeka I ostaviti na toplom mjestu 15 minuta da naraste. Onda staviti brasno u casu, dodavati sve sastojke I dobro mijesati dok se ne pojave mjehurici u tijestu. Pokriti tijesto I ostaviti da stoji na toplom mjestu 50 minuta.

Sastojci za fil

4 zumanca
6.6 tbso secera
8.6 tbsp mlijeka
1 cup mljevenih oraha
Naribane cokolade
Malo cimeta I limunove kore
Malo ruma
Malo vanile

Mijesati zumanca sa secerom, dodati mlijeko, cimet, limunovu koru, rum, cokoladu I orahe.

Kada je tijesto dovoljno naraslo prebaciti ga na dasku I dobro izvaljati na ½ cm debljine (duzina tijesta moze biti duzina tepsije u kojoj ce se peci a sirina 6” – 8”. Namazati nadjev na tijesto, zaviti, poloziti na podmazanu tepsiju I ostaviti jos 10 minuta da stoji (da se tijesto jos dize).
Namazati rolat umucenim jajetom (ili samo zumancetom); peci na visoj temperature 390 F - 430 F otprilike 40 – 50 minuta.

Prijatno!



No comments:

Post a Comment