Wednesday, March 5, 2014

Jezik - Beaf Tongue


Jezik


Jezik je bio jedan od bosanskih jela; mogao se praviti na razne nacine. Prvo se trebao skuhati.

Sastojci

1 jezik (otprilike 2 lbs)
Nekoliko Lovorovih listova
Zacini - so (vegeta), nekoliko zrna cijelog bibera,  persuna, isjeckana paprika, isjeckani paradaiz.

Svjezi jezik potopiti u hladnu vodu i oprati ga. Kuhati cijeli jezik; Ja sam ga kuhala u ekspres loncu na blazoj vatri 30 - 40 min zavisno od jezika. Ako se kuha u serpi kuhati ga otprilike 1 sat po lb.



Kada je jezik skuhan i jos vruc izvaditi ga na veliku dasku, paziti da se ne opecete. Tada se treba oguliti koza za jezika. To ce biti vrlo lako ako je jezik skuhan i jos vruc.
Ocistiti i ostalo, masnocu i sve sto vam se ne svidja da jedete (ja ne skinem puno).

Oguljeni jezik mozete isjeci kao snicle ili ga jos ispeci ili dokuhati u paradaiz sosu.

Mi smo ga jeli kao snicle (slike slijede).



Prijatno!


No comments:

Post a Comment