Peksimeti
Sastojci
3 jajeta
3 cups jogurta
3 tsp praska za pecivo
1 tsp soli
Brasna po potrebi do zeljene gustoce (otprilike ½ kg)
Ulja za przenje
Umutiti jaja, jogurt, so I prasak za pecivo I dodavati
brasno do zeljene gustine tijesta. Tijesto ne smije biti ni prerijetko ni
pregusto. Podijeliti tijesto u tri loptice I ostaviti tijesto da miruje oko 30
minuta.
Razvuci tijesto, svaku lopticu posebno, oklagijom na
debljinu ¼” i izrezati na rombove (kao za baklavu).
Zagrijati dovoljno ulja da se peksimeti skoro mogu okrenuti
dok se prze. Poceti prziti peksimete u vrelom ulju, zatim smanjiti temperatu I nastaviti
prziti dok peksimeti ne porumene.
Isprzene peksimete stavljati na na papirne salvete da papir
upije visak ulja.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment