Sunday, March 23, 2014

Peksimeti


Peksimeti

Sastojci

3 jajeta
3 cups jogurta
3 tsp praska za pecivo
1 tsp soli
Brasna po potrebi do zeljene gustoce (otprilike ½ kg)
Ulja za przenje

Umutiti jaja, jogurt, so I prasak za pecivo I dodavati brasno do zeljene gustine tijesta. Tijesto ne smije biti ni prerijetko ni pregusto. Podijeliti tijesto u tri loptice I ostaviti tijesto da miruje oko 30 minuta.

Razvuci tijesto, svaku lopticu posebno, oklagijom na debljinu ¼” i izrezati na rombove (kao za baklavu).

Zagrijati dovoljno ulja da se peksimeti skoro mogu okrenuti dok se prze. Poceti prziti peksimete u vrelom ulju, zatim smanjiti temperatu I nastaviti prziti dok peksimeti ne porumene.

Isprzene peksimete stavljati na na papirne salvete da papir upije visak ulja.


Prijatno!

No comments:

Post a Comment